Evenimente

CONGRESE și CONFERINȚE

18-19 ianuarie 2017

Conferința cu tema ”Intervenția terapeutică integrată în recuperarea copilului cu dizabilități”

Evenimentul organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Copilului (ADC) s-a desfasurat timp de doua zile in Bucuresti si a adunat peste 120 de medici, psihologi, asistenți sociali și specialiști în domeniu, dar si autoritati și părinți ai copiilor cu dizabilități. Continuând seria de conferințe tematice ale ADC, evenimentul a marcat în același timp inaugurarea componentei de servicii directe ale organizației, respectiv prezentarea Centrului de recuperare și dezvoltare pentru copii ”Evelyne” și a serviciilor pentru copii și părinți oferite de acesta.

Conferinta a pus in lumina importanța și necesitatea diagnosticului si a intervenției precoce în procesul de recuperare a acestora, rolul echipei multidisciplinare în cadrul intervenției terapeutice integrate, cât și calitatea relației copil-părinte si părinte-părinte cu impact pozitiv asupra psihicului copilului. 

Printre specialistii care au sustinut discursuri in cadrul conferintei s-au numarat Dr. Iulia Constantinescu (Coordonator proiect, Asociația pentru Dezvoltarea Copilului), Dr. Charles Zeanah Jr. (profesor universitar, Catedra de psihiatrie a copilului și adolescentului, Universitatea Tulane, SUA) , Evelyne Soyez (neuro-fizio-kinetoterapeut, osteopat, Paris, Franța), Dr. Elena Tudorache (medic specialist psihiatrie infantilă, C.R.D.C. Evelyne), Cornel Irimia (psihanalist, supervizor echipă, C.R.D.C. Evelyne), Monica Popescu (psihopedagog, consilier părinți, C.R.D.C. Evelyne).

Totodată, conferința a beneficiat si de perspectiva Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție prezentata de dna director Elena Tudor, a Colegiului Național al Asistenților Sociali prin președintele acestuia dnul Doru Buzducea iar cooperarea public-privat a fost abordată de Dr. Dănuț Fleacă, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, București, de Nicu Sorin Turturea, expert achiziții și de Anders Lynge Madsen, responsabil de proiect, Fundațiile VELUX Danemarca.

Conceptul Centrului “Evelyne” a pornit de la premisa că identificarea precoce a oricăror deficiențe, dar și evaluarea lor corectă și completă cresc șansele de recuperare prin terapii individuale adaptate nevoilor fiecărui copil. Centrul Evelyne folosește intervenția în echipa multidisciplinară și oferă servicii de evaluare pentru fiecare copil în parte, urmate de un program individualizat de terapii și activități de consiliere sau educative, atât pentru copil, cât și pentru familia acestuia.

In primul an de activitate, de serviciile Centrului “Evelyne” au beneficiat 110 copii si 43 familii prin 1.551 de terapii și consultații pentru copii. Media lunară a fost de de 130 de prezentări/lună, iar pentru urmatorii 2 ani managementul centrului isi doreste dublarea numarului de beneficiari.

18-19 noiembrie 2014 – Conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare in interventia precoce asupra copilului aflat in situatie de risc

Conferința a fost organizată de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Colegiul Național al Asistenților Sociali, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Medicilor din România.

Conferința a prezentat, pe de o parte, importanța intervenției precoce asupra copilului aflat în diverse situații de risc, iar pe de altă parte, necesitatea constitutirii echipei multidisciplinare care să efectueze această intervenție. Intervenția precoce este fundamentală în stoparea situației de risc în care este pus copilul, dar și în prevenirea apariției și dezvoltării de fenomene psiho-afective și cognitive negative care vor influența viața copilului pentru perioade lungi de timp, prelungindu-se uneori până la viața de adult. Echipa multidisciplinară adaptată nevoilor copilului trebuie să aibă o intervenție modulată astfel încât să poată recunoaște, preveni și trata toate fenomenele patologice sau traumele care își au originea în situația de risc și să poată diminua efectele complexe pe termen lung.

În cadrul conferinței au susținut prezentări:

  • Charles A. Nelson, III, Ph.D., Universitatea Harvard/Children Hospital Boston
  • Charles H. Zeanah, JR, MD, Universitatea Tulane, Facultatea de medicină
  • Nathan A. Fox, Ph. D., Universitatea Maryland
  • Dr. Geraldine Viot, genetician clinician, Maternitatea Port-Royale, Paris
  • Ciprian Fartusnic, Director General, Institutul de Științe ale Educației, București
  • Evelyne Soyez-Pappiernik, profesor osteopat

13 noiembrie 2013 – Conferința cu tema “Efectele instituționalizării asupra dezvoltării copilului. Observație, diagnostic, prevenire a consecințelor de lungă durată

Conferința a fost organizată la Palatul Parlamentului de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu sprijinul Fundației SERA România și a Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

În cadrul conferinței au susținut prezentări:

  • Charles A. Nelson, III, Ph.D., Universitatea Harvard/Children Hospital Boston
  • Charles H. Zeanah, JR, MD, Universitatea Tulane, Facultatea de medicină
  • Nathan A. Fox, Ph. D., Universitatea Maryland

31 octombrie – 1 noiembrie 2011 – Congresul cu tema “Abordarea multidisciplinară – condiție esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

Congresul s-a adresat tuturor profesioniștilor implicati în dezvoltarea copilului și a reunit reprezentanți ai autorităților locale și centrale cu responsabilități în domeniul protecției speciale a copilului, ai asociațiilor profesionale dar și ai organizațiilor neguvernamentale.

 

 

SEMINARII si GRUPURI DE LUCRU

Martie-aprilie 2017

Sesiuni de formare profesională continuă pentru cadre didactice: “Integrarea școlară a elevilor cu ADHD”, respectiv “Integrarea școlară a elevilor cu tulburări de învățare”

Asociația pentru Dezvoltarea Copilului organizează o serie de patru cursuri de formare profesională continuă pentru cadre didactice, după cum urmează:

  • 4-5 martie și 11-12 martie 2017 - “Integrarea școlară a elevilor cu ADHD”
  • 25-26 martie și 1-2 aprilie 2017 - “Integrarea școlară a elevilor cu tulburări de învățare”

Cursurile sunt organizate  în parteneriat cu Casa Corpului Didactic a Municipiului București și sunt incluse în oferta de formare a acestei instituții, având ca și public țintă 120 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și consilieri școlari. Scopul programelor de formare este acela de a facilita integrarea elevilor cu ADHD, respectiv a celor cu tulburări de învățare, prin acțiuni de identificare precoce și intervenții terapeutice și educaționale adecvate.

Ambele cursuri sunt structurate pe trei module tematice, primul care prezintă caracteristicile, descrierea și elementele distinctive față de alte tulburări, al doilea explorează colaborarea școală-familie în vederea integrării copiilor cu ADHD sau, după caz, cu tulburări de învățare, în timp ce ultimul modul este dedicat modalităților de intervenție în  vederea îmbunătățirii interacțiunii tuturor participanților la procesul educațional.

 
Octombrie 2016

Evaluarea corectă de către profesioniști a abilităților parentale a celor direct responsabili de îngrijirea copiilor are o importanță esențială în toate etapele procesului de instrumentare a cazuisticii aferente copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială. Drept urmare, Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, la recomandarea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, vă propune organizarea unei serii de sesiuni de formare pe această temă.
Noul program de formare profesională poartă denumirea de ″Evaluarea și dezvoltarea abilităților parentale″ și are drept obiective actualizarea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor profesioniștilor privind abilitățile parentale ale persoanelor care au în creștere și îngrijire copii, cunoașterea impactului acestora asupra dezvoltării copilului, metodele și instrumentele de evaluare a capacităților parentale precum și analiza unor tehnici de dezvoltare a unor astfel de abilități.

10-11 noiembrie 2014
workshopul pentru profesioniștiDeficitul de atenție (ADHD) și comportamentul disruptiv (DBD)”,
organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, cu participarea dnei Mary Margaret Gleason, M.D., FAAP (membru al Academiei Americane de Pediatrie) – medic specializat în psihiatria copilului și adolescentului și a dnei Kathryn L. Humphereys, Ph.D. – doctor în psihologie, cercetător, specializat în psihologia copilului și adolescentului.

Temele abordate au fost centrate pe criteriile de diagnosticare și evaluare ale ADHD-ului si DBD-ului, pe măsurile de depistare precoce ale acestora, precum și pe posibilele atitudini terapeutice și pe introducerea unei abordări integrate de tratament, implicând intervenții medicale, psihosociale și comunitare.

3-4 noiembrie 2014
seminarul Tulburări din spectrul autist: diagnostic, screening și tratament”,
organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Titan “ Dr. Constantin Gorgos”. Temele abordate au fost centrate pe criteriile de diagnosticare și evaluare ale autismului, pe măsurile de depistare precoce ale acestuia, precum și pe posibilele atitudini terapeutice.

Lectori au fost April Levin – medic în specialitatea neurologie, Centrul TSA, Departamentul de Neurologie, Spitalul Universitar de Pediatrie Boston, SUA, Elizabeth Joy Shaffer – terapeut ocupațional, Shanna Alvarez – psiholog, cercetător, Universitatea Washington, SUA.